Pregrade u prostoru



















Imate potrebu za podjelom stana? Jednu veću prostoriju želite pretvoriti u više manjih? Ne sviđa vam se koncept "open space" prostora i ipak bi voljeli malo više privatnosti u kuhinji dok kuhate ručak, ili u dnevnom boravku dok uživate u svojoj najdražoj seriji? Rješenje se krije u pregradama. Danas se na tržištu nude razne varijante pregrađivanja prostora. Koja je najbolja ovisi o specifičnosti prostora i željama korisnika. Bitno je spoznati želite li stvoriti samo vizualnu pregradu ili istodobno i zvučnu i toplinsku. No, bez obzira koju izabrali, važno je da ona ispunjava funkcionalni, ali i estetski kriterij.

Ukoliko razmišljate o fiksnoj pregradi, najčešći materijali koji se koriste su gips-kartonske ploče (tzv. knauf) i cigla, no pojavom novih, modernih materijala, danas na tržištu možete izabrati i puno originalnija rješenja kao što su razne vrste kliznih stijena, staklene cigle i drveni paneli. Za ove vrste pregrada potrebna je čvrsta konstrukcija koja će pregradu nositi. 

Izvor: www.zena.ba

Staklene klizne stijene su meni jedna od najdražih vrsta pregrada jer mogu djelovati izuzetno efektno, a osim toga rješavaju i problem nedostatka svjetlosti u prostoru. Staklene stijene idealne su u prostorima koje povremeno želimo koristiti kao jedinstveni, a povremeno kao odvojeni prostor. 

Izvor: www.hr.construct-yourself.com

Kada želimo podijeliti kuhinju i blagovaonicu ili kuhinju i dnevni boravak, najčešća korištena pregrada je kuhinjski šank, pult ili otok. Dobro osmišljen šank može istovremeno zadovoljiti i kuhinjske i blagovaonske ili dnevne potrebe na način da s kuhinjske strane ima ulogu elementa za odlaganje posuđa, a sa blagovaonske ili dnevne strane ima ulogu dodatne police ili vitrine. Također, možete se odlučiti i za varijantu da njegova uloga bude jednosmjerna, odnosno da samo s kuhinje ima funkcionalnu ulogu, a prema blagovaonici ili dnevnom boravku estetsku tako što ćete ga obući u zanimljivu i originalnu oblogu.

Izvor: www.jutarnji.hr

Ako vam je cilj stvoriti samo vizualnu pregradu, bez potrebe za zvučnom i toplinskom izolacijom ili ograničavanjem protoka mirisa tada na raspolaganju imate cijeli niz vrlo kreativnih i zanimljivih rješenja: panel ili klasične zavjese, rešetkaste konstrukcije, žardinjere s cvijećem, dekorativni paneli, umjetničke instalacije ili paravani. Ove vrste pregrada štede na prostoru i idealne su za stvaranje zanimljivog prostora. 

Izvor: www.jutarnji.hr

U posljednje vrijeme, aposlutni hit kao vizualna vrsta pregrade su viseći, okomiti vrtovi. Izgledaju prekrasno, stvaraju toplu i ugodnu atmosferu, a vi se osjećate povezani s prirodom i vrlo opušteni. No, morate biti svjesni da ovakva vrsta pregrade zahtijeva dosta truda i pažnje. 

Izvor: www.enterijeri.ba

Ali, i za one malo nemarnije osobe postoje slična rješenja, koja zahtjevaju manje truda i dosta su jeftinija. Primjer je zanimljiva viseća polica koja vrlo lako može postati i DIY projekt. Potrebno vam je samo par drvenih daski na kojima ste urezali krugove veličine vaze za cvijeće, par kukica, nekoliko metara konopa ili čvrste žice i jedan par muških ruku da vam pomogne pričvrstiti instalaciju za strop. Odaberite nekoliko lončanica najdražeg cvijeća i bilja, povremeno ga zalijevajte, a za uzvrat ćete dobiti prekrasnu i originalnu pregradu.

Izvor: Bravacasa

Još jedan efektan način pregrađivanja prostora možete postići pomoću kamina. S obzirom da su oni svojevrstan element opreme u interijerima, odlično se uklapaju u koncepciju slobodnijeg pregrađivanja prostora kada se kao samostalni element postavi u neku od središnjih pozicija dnevnog boravka. Oko njega se formira kružna veza, koja je uvijek efektna u prostoru. No, ovaj način pregrađivanja rezerviran je isključivo za prostore koji imaju izuzetno velike dnevne boravke.

Izvor: www.artisanfireplaces.co.uk

Ako imate mali stan izbjegavajte visoke i masivne pregrade. Morate biti svjesni da svaka pregrada više ili manje smanjuje prostor i ona može potpuno izmijeniti njegov vizualni identitet. Pogotovo u malim stanovima, pregrade mogu biti problem jer se cjelovitošću prostora zadržava osjećaj veličine i prozračnosti. Stoga, za stvaranje podjela u takvim prostorima koristite komade namještaja koji će prostor podijeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Police su najbolji izbor, a ukoliko birate niže i otvorenije modele, one se neće doživljavati kao barijera već kao integralni element prostora. Staklene stijene koje mogu ići samo do pola zida ili prekriti cijeli zid također su dobar izbor.

Izvor: www.gradnja.rs

Jedan od uvjerljivo najoriginalnijih i najnovih rješenja pregrađivanja prostora su rotirajući pregradni zidovi. Tajvanska tvrtka KC Design Studio uvela je ideju korištenja rotirajućih zidova koji mogu formirati četiri odvojena prostora ili ih po potrebi spojiti sve u jedan jedinstveni. Pomicanjem pregrade koja je ovdje u formi TV police odvaja se ili spaja dnevna soba i kuhinja (slika 1), dok je drugi rotirajući panel (slika 2) pozicionirana između spavaće sobe i studija. 

Izvor: Bravacasa (slika1)

Izvor: Bravacasa (slika2)

Potrebnu inspiraciju možete pronaći i u odabranim fotografijama, a za sva dodatna pitanja, savjete ili nedoumice slobodno ostavite komentar ispod posta ili pišite na mail eklektikdesignstudio@gmail.com


Izvor: www.jutarnji.hr

Izvor: www.living.vecernji.hr

Izvor: Bravacasa

Izvor: Pinterest

Izvor: www.interijernet.hr

Izvor: www.gugununeskizdefteri.blogspot.hr

Izvor: www.uredjenjepotkrovlja.hr

Izvor: Pinterest




Primjedbe

Popularni postovi