Kuhinja


Ako bih morala izabrati svoj najdraži kutak u domu ili ako me pitate što najviše volim uređivati i proučavati onda bi moj odgovor definitivno bio KUHINJA. Kroz povijest, kuhinja ima važnu ulogu u svakoj obitelji. To je mjesto gdje se priprema i služi hrana, objeduje zajedno sa svojom obitelji, rado ispijaju kave s prijateljima, ponekad čak uči i radi. Po nekim istraživanjima u kuhinji boravimo više od 70% svog vremena i zbog toga ne smijete zanemariti njezin izgled. Kuhinja mora biti lijepa, pružati osjećaj doma i topline, ali prvenstveno ona mora biti funkcionalna!

Funkcionalnost se postiže prvenstveno dobrim planiranjem i rasporedom kuhinjskih elemenata. Bez obzira da li kupujete gotovu kuhinju u specijaliziranim dućanima, nabavljate različite pojedinačne elemente ili ste se pak odlučili za izradu kuhinje po mjeri kod stolara, kuhinja je skup i zahtijevan projekt. Prije nego bilo što počnete, ne budite lijeni i površni, dobro se opremite časopisima za uređenje doma, pogledajte internetske stranice koji obrađuju ovu temu, pitajte za savjet prijatelje čije vam se kuhinje sviđaju. Raspitajte se o trendovima, ali ono najvažnije pokušajte zaključiti što se vama sviđa i u kojem smjeru uređenja želite ići. Budite svjesni kakvim prostorom raspolažete: da li je mali ili veliki, ima li dovoljnu količinu svjetlosti, da li je samostalan - fizički odvojiv s vratima ili zidovima od drugih prostorija ili je potpuno otvoren i spojen sa ostatkom stambenog prostora.


Funkcionalnost u kuhinji se, kako smo rekli, postiže dobrim rasporedom elemenata, a dobar raspored znači da se držite pravila procesa rada koji uključuje skladištenje hrane, pripremu hrane, kuhanje i serviranje. U skladu s tim slažite kuhinjske elemente i na taj način pripremu obroka učinite jednostavnijom i bržom. Hladnjak, štednjak i sudoper neka tvore "radni trokut". Između hladnjaka i sudopera trebalo bi osigurati barem 60 cm radne površine kako biste ostavili prostora za grubu pripremu hrane: pranje, čišćenje, guljenje. Prostor ispod ravne površine odličan je za pozicioniranje perilice suđa. Između sudopera i štednjaka osigurajte od 60 do 120 cm radne površine za finu pripremu hrane. Poželjno je da štednjak nikad ne bude prvi ili posljednji element do zida. Ostavite barem 30 cm slobodnog prostora za radnu površinu. Ventilacija je izuzetno bitna zato i ne pomišljajte imati kuhinju bez nape. Danas zaista imate zapanjujući izbor napa. Neke od njih su toliko estetski prekrasne da podižu cijelu kuhinju na neku novu razinu.

FORME KUHINJE

Kada govorimo o formama razlikujemo linearne kuhinje, kuhinje u obliku slova "L", kuhinje u obliku slova "U", kuhinje pozicionirane između dva nasuprotna zida i otočne kuhinje. Koju ćete formu odabrati ovisi o kvadraturi prostora i vašim preferencijama.

Profesionalci kažu da za linearnu kuhinju treba raspolagati s barem 4 metra dužine od jednog do drugog zida, mada je moje mišljenje da su linearne kuhinje odlično rješenje i za male prostore. Potrebno je samo napraviti dobar raspored elemenata.



Kuhinje u obliku slova "L" najviše odgovara većim prostorima i odličan je izbor ukoliko vam se kuhinja spaja s blagovaonom jer ju tako možete stilski vrlo uspješno povezati na primjer upotrebom šanka ili stola za blagovanje.


Za male kuhinje idealna je forma u obliku slova "U", mada je takvu kuhinju najteže složiti da istovremeno bude estetski privlačna i da elementi budu funkcionalni. Problem stvaraju kutevi koje treba maksimalno iskoristiti.


Kada govorimo o kuhinjama pozicioniranim između dva nasuprotna zida tada pazite da taj razmak bude minimalno 90 cm kako biste se mogli nesmetano kretati i otvarati elemente, iako je moj savjet da taj razmak bude i veći (cca do 120 cm).


I na kraju otočne kuhinje koje su rezervirane isključivo za prostore velike kvadrature. U protivnom izgledaju loše i prezakrčeno.



MATERIJALI

Izvor: Pinterest
Kada govorimo o podnim oblogama osobno priznajem samo jednu: keramičke pločice. Razlog je praktične naravi: one se najlakše održavaju, ne upijaju tekućine, otporne su na udarce i na tržištu postoji toliki izbor da i oni najzahtjevniji na kraju budu zadovoljni. Na raspolaganju imate i parket (dvoslojni ili troslojni), kamen (mramor), epoksidne smole... Iako, opet ću biti tvrdoglava, držati se svog stava i reći da na tržištu postoje prekrasne imitacije keramičkih pločica koje daju izgled prirodnog parketa, kamena i betona 😎.


Kod izbora zidnih obloga (misli se na zid između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata) slobodno budite kreativni i poigrajte se s materijalima. Na raspolaganju vam stoje keramičke pločice, mozaik, razne ciglice, materijal koji će biti identičan onome koji ste izabrali za radnu ploču, vodootporne perive boje, boje koje imitiraju školsku ploču, inox, staklo, plexiglass, tapete... Odluka će najviše ovisiti o vašim navikama i naravno o financijskim mogućnostima.

Izvor: Pinterest
 Vrste materijala za fronte kuhinjskih elemenata i radnih ploča su beskonačne i zapravo odluka koji ćete odabrati usko je vezan uz sam stil kuhinje koji želite imati. Najčešće se na tržištu javljaju kuhinje od iverala, medijapana (MDF ploče), OSB ploča i oplemenjene iverice. Ove materijale prihvaćaju gotovo svi stilovi uređenja jer se pojavljuju u širokom spektru boja, mogu se lakirati ili ostaviti u izvornom mat obliku. Ukoliko ste ljubitelj kuhinja u industrijskom stilu razmislite o materijalima kao što je inox, čelik ili željezo. Granit i mramor su izrazito skupi materijali i oni su rezevirani za luksuzne kuhinje najčešće u minimalističkom stilu, mada se susreće i u drugim stilovima. U posljednje vrijeme na tržištu su se pojavili novi tzv. kompozitni materijali. Riječ je zapravo o mljevenom kamenu koji je povezan sa smolom, prešan i pretvoren u ploče. U kompozitne materijale spadaju corian, kerrock, getacore... Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke tako da je teško reći koji je najbolji. Odluka ovisi o vašim potrebama i navikama.



RASVJETA

Izvor: Pinterest
Idealna kuhinja je ona u kojoj prirodno svjetlo prolazi kroz nekoliko velikih prozora i daje savršenu svjetlost na svaku površinu. Međutim u stvarnom svijetu većina kuhinja treba pomoć dodatne umjetne rasvjete. Centralna rasvjeta koja se pali s ulaza je obavezna. Bilo bi poželjno da ima i regulator svjetlosti s kojim ćete moći utjecati na njezinu jačinu ovisno o aktivnostima i ambijentu koji želite postići. Obavezna je i rasvjeta iznad radne ploče. Ona će vam osigurati preglednost prilikom pripreme i serviranja hrane. Ne smijemo zaboraviti i na direktnu rasvjetu iznad blagovaonskog stola ili šanka.

DEKORACIJE I ZAVRŠNI "TOUCH"

Kako biste svojoj kuhinji udahnuli život, učinili je jedinstvenom, posebnom i ugodnom dekoracije su ključne. One same mogu jako utjecati na sam stil uređenja. Na primjer, pomoću otvorenih, bijelih, drvenih polica u kojima je smješten porculan ili suđe s motivima flore ili faune u tren dobivate shabby chic stil. Zidne željezne ili inox šipke na kojima ste okačili tave, inox pribor za kuhanje ili noževe dobivate dojam industrijskog stila. Zatim nabavite li veliki kričavi Smegov frižider, Smegov toster ili jednostavno na police posložite kutije za čaj, kavu ili kekse s motivima 60-tih, 70-tih i 80-tih godina dobivate kuhinju u retro stilu.  Budite kreativni i hrabri. Cvijeće, svijeće, začinsko bilje, uokvireni recepti, slike mrtve prirode, zidni satovi s kazaljkama u obliku pribora za jelo.... mogućnosti dekoriranja su beskonačne.

Izvor: Pinterest

U nastavku pogledajte par fotografija kuhinja koje su mene nadahnule, a pripadaju raznim stilovima uređenja. Da biste lakše raspoznali o kojem je stilu riječ, ispod svake fotografije piše kojem stilu pripadaju. Za dodatna pitanja vezana za ovu temu slobodno ostavite komentar u postu ili pišite na mail eklektikdesignstudio@gmail.com


Minimalistički stil; izvor: Pinterest


Klasični stil; izvor: Pinterest


Skandinavski stil; izvor: Pinterest


Industrijski stil; izvor: Pinterest


Shabby chic stil; izvor: Pinterest


Rustikalni stil; izvor: Pinterest


Eklektični stil; izvor: "Space works", C.C. Mogg, J. Simmons, R. Tanqueray, R. Winward


Retro stil; izvor: Pinterest


Low cost stil, izvor: Pinterest



  











Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi