Trendovi u uređenju doma za 2018. godinu


Kako se tekuća godina polako približava kraju tako mnogi dizajneri interijera, proizvođači i prodavatelji namještaja i opreme za dom već počinju diktirati pravila za 2018. godinu. Listajući kataloge i sudjelujući na sajmovima, spoznala sam neke smjernice pri renovaciji i osvježenju životnog prostora koje ću rado podijeliti s vama.

Današnji životni tempo izrazito je brz, kaotičan i nameće nam da moramo biti fleksibilni, multifunkcionalni, praktični, jedinstveni... Naravno uz to i uvijek dotjerani, lijepo obučeni, našminkani i spremni za akciju. Kao da već i to nije previše, još moramo i balansirati između privatnog i poslovnog života. Savršen zaposlenik, savršen poslodavac, savršena žena, savršen muž, savršena majka ili otac.... i tako u nedogled.

Slična situacija je i sa uređenjem i planiranjem životnog prostora. Kvadrati su sve skuplji, obitelji sve manje, stoga je posljednjih godina porastao broj malih stanova koji moraju zadovoljiti sve korisnikove potrebe. Brojni proizvođači namještaja u svojim katalozima predstavljaju rješenja u kojima dnevnu sobu u trenu pretvore u spavaću, blagovaonicu u radnu sobu, kupaonicu u spa centar. Kako prethodnih godina tako i u 2018. naglasak se stavlja na iskoristivosti svakog kvadrata prostora.


OPEN SPACE
„Open space“ ili otvoreni prostor u interijeru će biti i dalje poželjan. Spajanjem dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje i drugih prostorija doprinosimo osjećaju rasterećenosti prostora i stvaranju intimnijeg odnosa sa ukućanima i gostima koji nam dolaze. Samo treba biti oprezan da ne nastane zbrka u praznom prostoru i da se uskladi funkcionalnost i estetika.



BOJE U INTERIJERIMA
Što se tiče boja dolazi nam značajna promjena. Posljednjih godina u trendu su bile pastelne boje, sive i bež nijanse. Za iduću godinu tvrtke koje proizvode boje pišu kako na velika vrata dolaze jaki i hrabri tonovi. Osobito se ističu crne nijanse "Black Flame" tvrtke PPG Paints, "Deep Onyx" tvrtke Glidden Paint i "Black Magic" tvrtke Olympic Paints & Stains.

Izvor: PPG Paints, "Black Flame"

Izvor: Glidden Paint, "Deep Onyx"

Izvor: Olympic Paints and Stains, "Black Magic"

Moderna će biti i mornarsko plava boja koja je idealna za prostore koji raspolažu s dovoljnom količinom prirodnog svjetla.

Izvor: www.jutarnji.hr/domidizajn

U naglom porastu bit će i jarkožuta, boja limete i ostale zasićene nijanse.

Izvor: Profimedia

No tu priči nije kraj. Na tržištu postoje 3D zidni paneli kojima možete dodatno utjecati na kreativnost i posebnost vašeg prostora. Dolaze u nekoliko uzoraka, početno su bijele boje ali imaju mogućnost farbanja u bilo koju traženu boju.

Izvor: www.3DTiles.com

DNEVNI BORAVAK
Dnevni boravak je prostor u kojem se odmaramo i opuštamo, čitamo, gledamo televiziju, družimo s prijateljima, a neki i spavaju. To je prostorija u kojoj mora biti mjesta za sve, a opet ne smije izgledati prenatrpano i kaotično. U ovim situacijama na tron dolazi višenamjenski namještaj: sofa koja se u trenu pretvara u krevet, klub stolići koji u sekundi postaju noćni ormarići, sustavi polica i komoda u kojima možete spremiti sve nepotrebne stvari, a istaknuti vrijedne i drage uspomene... U pogledu multifunkcionalnog namještaja Ikea je definitivno predvodnik. Za njihov asortiman proizvoda za 2018. godinu imam samo riječi pohvale. Praktični, funkcionalni, estetski vrlo lijepi i na kraju cjenovno vrlo pristupačni. Od materijala u 2018. godini na velika vrata se vraća baršun. Bilo da je na fotelji, tabureu ili kauču, svojim izgledom oduzima dah i daje osjećaj izrazite sofisticiranosti. Neka vam dnevni boravak obiluje jastucima, prigušenim rasvjetnim tijelima, knjigama, gramofonskim pločama, biljkama i zelenilom. Stvorite kutak za opuštanje, mini oazu u kojoj ćete uživati i vi i vaši ukućani.



KUHINJA 
Kuhinja je jedna od glavnih prostora u našem domu. Volim izraz da je ona "srce naših domova", stoga bi trebala biti uređena s dovoljnom količinom pažnje i posvećenosti. U trendu su definitivno "pametne kuhinje" koje omogućavaju uštedu vode i energije, upravljanje rasvjetom preko pametnog telefona, nude rješenja za razvrstavanje otpada. Postoje čak hladnjaci koji javljaju da nema dovoljno hrane ili aparati za kavu koji će vas ujutro čim se probudite dočekati sa šalicom rajskog crnog napitka (ovo posljednje je definitivno na mom popisu želja za rođendan 😎). Kada govorimo o samom dizajnu, bijele kuhinje u kombinaciji s drvom pomalo postaju prošlost iako su još uvijek atraktivne i lijepe. U 2018. godini trend postaju kuhinje u sivoj boji i svim sivim podtonovima. Plavosiva ili zelenosiva su definitivno moji favoriti. Igrajte se sa otvorenim i zatvorenim policama, obratite pažnju na izgled nape koja osim funkcionalne može imati i važnu dekorativnu ulogu, osigurajte si crne ili sive kućanske aparate s mat premazom. Što se kuhinjskih podova tiče u trendu su što tamniji i upečatljiviji, pogotovo ako je kuhinja svijetla i jednostavna. Pločice s jarkim uzorkom također su iznimno dobar odabir.

Izvor: Pinterest

KUPAONICA 
Bila manja ili veća, kupaonica je mjesto u kojem počinjemo i završavamo dan. Za 2018. godinu dizajneri predlažu male crne detalje: mat crne slavine, umivaonike, tuš profile, zidne elemente pa čak i mat crne pločice. Ukoliko se još odlučite za zidove u boji "morske pjene" ili bilo koju drugu nježnu nijansu zelene imat ćete dobitnu kombinaciju.
Potrudite se i budite kreativni kad je u pitanju prostor za skladištenje stvari. Na tržištu postoje zanimljive police u obliku ljestvi, heksagonalnih oblika ili lebdećih polica. Osigurajte si veliko, po mogućnosti ovalno ili okruglo ogledalo koje je pravi "must have" bilo da je riječ o kupaonici, predsoblju ili dnevnoj sobi. Izgled spa centra je definitivno i nadolazeće godine izrazito poželjan. Par mirisnih svijeća, pleteni tepih, ukrasni stolić za odlaganje stvari, orhideja i par zvučnika za puštanje muzike detalji su kojima ćete u trenu dobiti prostor samo za sebe.

Izvor: Pinterest

Za dodatne savjete ili informacije vezane za ovu temu slobodno ostavite komentar na postu ili pišite na mail eklektikdesignstudio@gmail.com







Primjedbe

Popularni postovi