Dječja soba


Budući mnogi moji dragi prijatelji i poznanici u 2017. godini očekuju svog najmlađeg člana ili su tek postali roditelji, ovaj post inspiriran je upravo njima. Nadam se da će im biti od pomoći.

Prilikom uređenja dječje sobe ključ uspjeha je u fleksibilnosti. Dječja soba mora biti prilagođena brzim i intenzivnim promjenama sukladno rastu djeteta i mijenjanjem njegovih potreba. Od početne sigurne i intimne sobice u kojoj dijete proživljava svoje prve dane do moderne, tehnološki dobro opremljene oaze samoće i vlastitog svemira u danima puberteta, dječja soba mora biti vrlo prilagodljiva, dobro isplanirana i kreativna.

Kod uređenja dječje sobe neizostavan je i kompromis između vas i vašeg djeteta. Nemojte zanemarivati njegove želje i ideje prilikom uređenja. Ipak će upravo dijete najviše boraviti u tom prostoru i potrudite se da mu bude ugodno i lijepo. Na kraju, što mu se više bude sviđao njegov prostor manje će tražiti vašu pažnju i okupirati ostale dijelove doma 😉. Naravno to ne znači da ćete, ako je dijete veliki ljubitelj Spužve Boba ili Jagodice Bobice, imati cijelu sobu oslikanu na likove iz tih crtića, ali ono što možete je da mu ostavite jedan dio zida za postere, slike, kupite posteljinu, rasvjetna tijela ili slične dodatke na omiljene likove.

Predlažem da veliki, konkretni komadi namještaja kao što su kreveti, ormari, police i radni stol budu kvalitetni, jednostavnih linija i neutralnih boja. Na taj način ćete ih moći koristiti godinama bez obzira na dob djeteta ili trenutni trend koji prevladava u interijerima. Obratite pozornost da police budu lako podesive sukladno djetetovom rastu, da krevet bude kvalitetan, standardnih dimenzija 90x190 cm (90x200 cm) osim ako nije riječ o dojenačkoj dobi, zatim na dovoljnu količinu kvalitetne rasvjete i ono najvažnije na vrstu i kvalitetu poda. Preporuka je da pod bude topli i drveni budući da najviše svog vremena djeca uglavnom borave na njemu. Odličan izbor su tapisoni, dvoslojni i troslojni parketi. Izbjegavati pločice, laminate, kamen.


Prilikom uređenja dječje sobe imajte na umu da sredinu prostorije ostavite slobodnu za igru i druženje, a namještaj slažete u same rubove. Obratite pozornost da je to prostor u kojem se dijete igra, spava, uči, druži i zbog toga je organizacija i izbor namještaja od izuzetne važnosti. U takvim situacijama višenamjenski, prilagodljivi i lako prenosivi namještaj može biti od velike pomoći.



Djeca vole žive i jarke boje, no moja preporuka je da ne pristajete da vam svi zidovi ili namještaj budu u žarko rozoj ili tamno plavoj boji. Na taj način ćete samo smanjiti prostor, a vremenom izuzetno jake boje mogu djelovati dosta agresivno i hiperaktivno na samo dijete. Radije želje svog djeteta realizirajte kroz detalje kao na primjer pokoja polica, rasvjetno tijelo, posteljina, ručkice na namještaju ili upotreba omiljene boje na samo jednom zidu. Tapete također mogu biti vrlo primamljive i atraktivne ali i s njima oprezno. Jedan zid oblijepljen tapetom na najdraže likove iz crtića bit će sasvim dovoljan da soba izgleda posebno i originalno. Ukoliko vam je dijete kreativno i voli crtati, obojajte jedan zid bojom imitacije školske ploče. Na taj način ono će imati punu slobodu u svom umjetničkom izražavanju, a vi ćete imat vrlo kreativnu i originalnu dječju sobu bez stresa kako sanirati štetu na zidu.


Kako dijete raste tako se mijenjaju i njegove potrebe pa i sam izgled dječje sobe. U nastavku slijedi par savjeta na što obratiti pozornost tijekom različitog perioda djetetova života.

DOJENAČKA DOB
Dojenačka dob djeteta traje od rođenja pa do njegove treće godine života. Od neophodnog namještaja svakako je dječji krevetić dimenzija 70x140 cm. Predlažem da ne kupujete kolijevke, dječje korpe ili krevetiće manjih dimenzija jer ćete samo potrošiti dodatni iznos novca, a dijete vrlo brzo preraste takvu vrstu namještaja. Svakako jedna od isplativih alternativa je kupovanje "second-hand" krevetića ali onda obavezno kupite novi madrac radi higijenskih i zdravstvenih razloga. U uređenje uvrstite i komodu za previjanje (odličan izbor su one koje imaju ispod ladičar za spremanje dječje robice), par otvorenih kutija za spremanje igračaka i fotelju ili njihaljku za majku koja će poslužiti za dojenje i druženje s djetetom. Pretjerani komadi namještaja, stolovi, stolice zaista nisu potrebni. Radije pričekajte da dijete naraste koju godinu i onda sukladno njegovim potrebama i interesima uređujte sobu. Boje obavezno birajte u što svijetlijim nijansama. Odličan izbor su sve pastelne boje. Za dječake neka bude pastelno plava, zelena, a za djevojčice pastelno žuta ili roza. Pastelno siva, ljubičasta ili krem dobar su izbor za oba spola. Strogo izbjegavajte jake i napadne boje. Rasvjeta je izuzetno bitna. Bez obzira da li je riječ o prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, ukoliko je ona jaka to može biti veliki problem za djetetov san. Zato osigurajte dobre zavjese kojima ćete moći zamračiti prostor u bilo koje doba dana. Što se tiče rasvjetnih tijela, jedna centralna rasvjeta i nekoliko ambijentalnih koje ćete pozicionirati na zid, noćni ormarić ili pod bit će sasvim dovoljno. I na kraju prilikom odabira poda obavezno neka bude tapison ili drveni pod. Izbjegavati laminat, pločice i kamen radi buke i hladnoće. Ukoliko je neizbježno da imate takvu vrstu podne obloge onda obavezno koristite tepihe ili slične prostirke. 

PREDŠKOLSKA DOB 
Predškolska dob obuhvaća razdoblje od treće do sedme godine djetetova života. Ono već pomalo postaje svjesno života koji ga okružuje, počinje imati svoje stavove, interese i pomalo stječe prijatelje. Počnite oslobađati centralni dio sobe kako bi dijete imalo prostora za igru i druženje. Vrijeme je da dobije i pravi, kvalitetan krevet dimenzija 90x190 cm (90x200 cm). Isplati se uložiti u dobar i malo skuplji ali kvalitetniji krevet koji po mogućnosti ima dodatne ladice za posteljinu i igračke jer će ga moći koristiti godinama. Potreban je i veći broj komada namještaja kako bi mogli spremiti njegovu robu i igračke. Preporučam ormar neutralnih i jednostavnih linija koji ćete moći iskorititi i u idućim godinama djetetova života. Boje neka i dalje budu neutralne. Vaša djevojčica će sigurno izraziti želju za "barbie rozom" ali imajte na umu da joj za dvije-tri godine takva boja uopće neće biti "fora". Radije joj predložite boju fuksije ili lososa koju ćete lako uklopiti i kada ona naraste. Ukoliko baš inzistira na omiljenoj boji koristite pravilo kompromisa: kupite joj posteljinu, rasvjetno tijelo ili neki drugi sitni detalj u njezinoj boji. Rasvjetno tijelo neka bude kvalitetno. Obavezna je centralna rasvjeta i jedna kod kreveta. Pravilo kod izbora poda je jednako kao i kod dojenačke dobi.  

ŠKOLSKA DOB 
Školska dob počinje u sedmoj i traje otprilike do djetetove četrnaeste godine. Tu već imate posla s pravim malim čovjekom. Kreće u školu, počinje imati svoje prve obaveze, prijatelji dolaze na druženje i spavanje, piše se zadaća, uči ali još uvijek i igra. Slobodan središnji dio sobe i dalje je poželjan budući dijete još uvijek ima značajne potrebe za igru i druženje s vršnjacima.

Ukoliko ste pametno investirali u njegovoj predškolskoj dobi i kupili kvalitetan i dobar krevet slobodno ga možete koristiti i u ovom životnom razdoblju. Ormari bi sada trebali biti nešto veći budući da oni služe i za skladištenje robe, igračaka i školskog pribora. Predlažem ormar minimalne širine 1 m za jedno dijete i visine do stropa. U ovom razdoblju javlja se potreba za radnim stolom i stolicom. Obavezno birajte kvalitetne komade jer o tome ovisi zdravlje vašeg djeteta. Pisaći stol je najbolje pozicionirati ispod prozora odmah do zida jer ćete na taj način djetetu osigurati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti prilikom učenja i pisanja zadaća. Pripazite da li vam je dijete ljevak ili dešnjak jer o tome također ovisi njegova pozicija. Stol neka bude što veći s dovoljnim brojem ladica i polica. Radna stolica mora biti ergonomska, kvalitetna i prilagodljive visine tako da je možete podešavati kako dijete raste. Što se tiče rasvjetnih tijela, ponovo ponavljam potrebna je dobra centralna rasvjeta, jedna kod kreveta za čitanje ili kao ohrabrenje ukoliko se boji mraka i obavezna jedna stolna lampa smještena na radnom stolu.

ADOLESCENSKA (TINEJDŽERSKA) DOB


Iskusni kažu da je ovo najstresnije razdoblje djetetova života. Kod djevojčica počinje nešto ranije nego kod dječaka ali otprilike možemo reći da obuhvaća razdoblje od trinaeste-četrnaeste godine i traje dok dijete ne sazrije i odseli. Potrebe i ukusi se znatno mijenjaju u odnosu kad su bili maleni. Postaju ozbiljniji, odlučniji, točno znaju što hoće i što im se sviđa. Budući moji tinejdžerski dani nisu tako daleko iza mene, preporučila bih da date potpunu slobodu svom djetetu prilikom uređenja prostora. To je razdoblje samoizražavanja, potrebe za dokazivanjem, isticanjem, stoga ga nemojte ograničavati. Naravno, pri tome ne mislim da ćete objeručke prihvatiti ideju da sobu pretvori u smetlište, ali bilo kakav razuman oblik kreativnosti i inicijacije pustite mu na volju. U ovom razdoblju može se javiti potreba za konkretnim krevetom dim. 120x200 cm (140x200 cm), ozbiljnijom rasvjetom i konkretnim bojama kao što su siva, crna, ljubičasta. Radni stol je i dalje neophodan i slobodno se može iskoristiti postojeći koji je imao u ranijoj životnoj dobi ukoliko je izbor bio dobar i kvalitetan. Isto pravilo vrijedi i za ormar. Poželjno je planirati kutak za sjedenje u koji ćete smjestiti zanimljivu sofu ili vreće za sjedenje. Na taj način će moći pozvati svoje prijatelje i neometano se zagrijavati za subotnji izlazak 😎.


I za kraj jedan konkretan primjer uređenja dječje sobe namjenjen za dvije djevojčice u starosti od tri i šest godina. Cijela soba iznosi manje od 7 m2 i bio je pravi izazov urediti takav prostor koji će biti ugodan za boravak dviju malih djevojčica od kojih svaka ima svoje životne potrebe. Budući je prostor iznimno mali namještaj izrađen po mjeri nametnuo se kao jedini ispravan izbor prilikom uređenja. Nedostatak prostora je osim kvadrature, bio i manjak prirodne svjetlosti te zid na kojem je bila ukrasna niša od staklenih cigli koji je dodatno otežavao pozicioniranje namještaja i smanjivao raspoloživi prostor.
                                            

Na kraju je odluka pala na prijedlog koji se činio i investitoru i meni kao najbolji izbor. Kompletan namještaj rađen je po mjeri što znači da je i on posebno dizajniran prema zahtijevima i potrebama korisnika. Pazilo se da se svaki centimetar sobe kvalitetno i pametno iskoristi te da se pokuša pomoću boja i rasvjete vizualno povećati prostor. Kao rezultat smo dobili simpatičnu dječju sobu u kojoj djevojčice imaju sve što im je potrebno.

Tlocrt postojećeg stanja
Tlocrt novog stanja

Skica idejnog rješenja

U prostoru prevladava bijela boja, te čiste i ravne linije. Namještaj je izrađen od iverala, koji je lakiran i obojan u bijelo, a način otvaranja ormara i ladica su na "TIP-ON" sistem čime su se izbjegle dodatne ručkice. Strogo je izbjegnuta i upotreba masivnog, grubog i nepotrebnog namještaja. Svaka polica, ladica i ormar su detaljno isplanirani i dizajnirani kako bi svaki dio prostora bio maksimalno iskorišten. No, kako je ipak riječ o dječjoj sobi, morali smo ubaciti malo i kreativnosti. Kao naglasna boja izabrana je ljubičasta, kojom su obojani pojedini komadi namještaja poput police iznad radnog stola, nekoliko fronti na ormaru i ladica ispod kreveta. Stolice su također u navedenoj boji. Poigrali smo se i sa žutom bojom koju smo odabrali kao boju za detalje kao što je posteljina, stolne lampe i pokoja dekoracija. Znamo da su žuta i ljubičasta kontrasne boje te se kao takve izvrsno nadopunjuju, a samim time i podižu cijeli prostor. Kompletan rezultat idejnog rješenja možete vidjeti u nastavku posta.

Pogled 1
Pogled 2


Pogled 3
Pogled 4





















Renderi završnog stanja




Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezanih za uređenje sobe vašeg mališana slobodno ostavite komentar na postu ili pišite na mail eklektikdesignstudio@gmail.com

Primjedbe

Popularni postovi