Rasvjeta


Iako mnogi nisu svjesni, dizajn i planiranje rasvjete jedna je od najvažnijih elemenata kada govorimo o uređenju interijera. Rasvjeta je ono što naša osjetila prvo primjete kada uđemo u neki prostor.
Ona utječe na naše psihičko raspoloženje, zdravlje ali jednako tako ima izniman učinak na konačni izgled boja, ploha i oblika u stambenom ili poslovnom prostoru. Dobro isplanirana, kreativna i kvalitetna rasvjeta svaki prostor učinit će još privlačnijim. 

Kada govorimo o planiranju rasvjete jednako ulogu ima prirodna i umjetna rasvjeta. Naravno, prirodna rasvjeta je puno zdravija i manje umara oči, ali danas na tržištu postoji toliki izbor kvalitetne umjetne rasvjete da sasvim pristojno nadoknađuje prirodnu.

Razlikujemo dva osnovna tipa rasvjete: direktna ili naglašena i difuzna ili ambijentalna
Direktna ili naglašena rasvjeta kao što i samo ime kaže naglašava neki predmet, zid, komad namještaja, a difuzna ili ambijentalna je ona rasvjeta koja stvara ugođaj i ambijent.


S obzirom na način ugradnje rasvjetu dijelimo na ugradbenu i nadgradnu. Nadalje razlikujemo stropnu, podnu, zidnu i stolnu rasvjetu. 

Stropna rasvjeta najčešće se postavlja u blagovaonicama, kuhinjama i dnevnim boravcima. Kako intenzitet rasvjete ovisi o aktivnostima koje će se odvijati u pojedinom prostoru savjet je da se ona postavi sa regulatorom jačine. Na taj način ćemo pridonijeti stvaranju atmosfere, štediti energiju i produžiti vijek same žarulje. Primjeri stropne rasvjete su lusteri, visilice, plafonjere...


Podna rasvjeta se najčešće postavlja u cilju postizanja ugođaja i naglašavanja estetske komponente nekog prostora. Koristimo je u dnevnim boravcima kada želimo naglasiti određeni komad namještaja ili instalaciju. Vrlo efektno djeluje ugradbena podna rasvjeta u hodnicima i kupoanicama. 


Zidna rasvjeta se postavlja na 2/3 visine zida, najčešće u paru. Može služiti kao primarni i sekundarni izvor svjetlosti. Izniman efekt se postiže kada pomoću nje naglasimo određenu boju ili teksturu zida ili umjetničku sliku tako da je postavimo točno iznad objekta koji želimo istaknuti.  
Lijepo se uklapa u dnevnim boravcima i hodnicima, a u zadnje vrijeme sve češće se koristi i u spavaćim sobama.


Stolna rasvjeta ima dekorativnu ulogu u uređnju prostora, osim ako nije riječ o radnim lampama koje služe za čitanje. Najčešće se pozicioniraju na radne stolove i noćne ormariće. Često se koriste i za postizanje ugodne i intimne atmosfere u dnevnim boravcima.


I za kraj par savjeta kako eventualne nedostatke u prostoru korigirati pomoću rasvjete:
  1. Ukoliko imate prostoriju male visine, tada trebate koristiti rasvjetna tijela koja daju vertikalnu svjetlost kao što je zidna rasvjeta. Strogo izbjegavajtne visilice i lustere jer ćete time dodatno smanjiti ovakav prostor.
  2. S druge strane ako imate visoki prostor (često slučaj u starim stanovima), smanjit ćete ga upotrebom visilica, lustera i stolnih lampi .
  3. Ako imate prostor male kvadrature i želite ga dodatno povećati, rasvjetna tijela pozicionirajte na krajnje točke takvog prostora. Dobar efekt možete postići upotrebom podne rasvjete.
  4. Ukoliko želite istovremeno dodatno istaknuti jedan dio prostorije, a učiniti manje upadljivim drugi dio onda ćete koristiti različite intenzitete rasvjete. U prostoriji koju želite naglasiti postavite jaku svjetlost, a u prostoriju koju želite "sakriti" prigušenu, slabiju svjetlost.
  5. Ako imate prostor u kojem prevladavaju tamne i jake boje potrebna je puno veća količina rasvjetnih tijela od prostora u kojima prevladavaju boje svijetlih tonova. 


Za bilo kakava dodatna pitanja vezanih za ovu temu, ukoliko vas zanima neki određeni dizajner rasvjetnih tijela ili mjesto gdje potražiti dobra i kvalitetna rasvjetna tijela u Rijeci i okolici slobodno pišite na mail eklektikdesignstudio@gmail.com ili ostavite komentar na postu 🔆😃⛯

Primjedbe

Popularni postovi